Sidebar

20
Σαβ, Απρ

Ενδιαφέρουσα και σημαντική χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Φλώρινα με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, με θέμα: «οδικός άξονας Φλώρινα-Πτολεμαΐδα (παρούσα κατάσταση-προοπτικές)». 

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας και την Εγνατία Οδό Α.Ε. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας το πρωί της Δευτέρας(26/9/11).

«Μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση και το γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε κατέστη σαφές πως η οικονομική κρίση και η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα δεν μας επιτρέπουν να προτείνουμε σπάταλες λύσεις. Αντιθέτως πρέπει να εξετάζουμε και να προωθούμε προτάσεις που περιορίζουν το κόστος χωρίς αυτό να  λειτουργεί εις βάρος των τεχνικών υποδομών και της ασφάλειας ενός έργου», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας αναφερόμενη στις εργασίες της ημερίδας.   

Ταυτόχρονα έκανε ειδική αναφορά στην Εγνατία οδό και το ρόλο που διαδραματίζει για τις περιοχές από όπου διέρχεται λέγοντας πως «αποτελεί το σημαντικότερο έργο αναπτυξιακής υποδομής που προσδίδει πολλαπλασιαστικά οφέλη και υπεραξία στον τόπο».

Στη διάρκεια της ημερίδας, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μεταξύ άλλων έδωσε τις λεπτομέρειες για όλα τα έργα που εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» παρουσιάστηκαν οι τρείς εναλλακτικές προτάσεις και  από τους εμπλεκόμενους φορείς της ανατέθηκε να εξετάσει προκαταρκτικά την δυνατότητα υλοποίησης εναλλακτικής πρότασης, αναβάθμισης της υφιστάμενης οδού, σε μήκος 25χλμ. περίπου, από την Πτολεμαΐδα μέχρι τον υφιστάμενο Α/Κ Αμυνταίου και στη συνέχεια νέα όδευση μήκους 20χλμ. περίπου, ανατολικότερα της εγκριθείσας, ώστε να προκύψει σήραγγα σημαντικά μικρότερου μήκους.  «Η προκριθείσα εναλλακτική λύση διασφαλίζει ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση και ταυτόχρονα συμπιέζει το κόστος κατασκευής», σχολίασε η Γενική Γραμματέας.

Στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Δακής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης, ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Αναστάσιος Μουρατίδης, Δήμαρχοι της περιοχής, μέλη του Επιμελητηρίου.