Sidebar

19
Παρ, Απρ

Η πορεία εκτέλεσης των δασοτεχνικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το «Πράσινο ταμείο» και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-2013- Αλέξανδρος Μπαλτατζής» εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (25/10/11) στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στα Ιωάννινα.

25.10 syskepshΗ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Δημήτρη Ζήκου και με τη συμμετοχή των Δ/ντων και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε τι πετύχαμε, ποια είναι η σημερινή κατάσταση, τι αδυναμίες έχουμε και ποιες μπορούμε να καλύψουμε αυτή την περίοδο.

Για να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανεβάσουμε τον πήχη της αξιοποίησης των κονδυλίων που έχουμε στη διάθεσή μας, ακόμη πιο ψηλά.

Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα και εν μέσω κρίσης να δώσουμε τις απαιτούμενες λύσεις στους πολίτες και τον τόπο», ανέφερε η Γενική Γραμματέας ανοίγοντας τη σύσκεψη.

Ταυτόχρονα ζήτησε από όλους εγρήγορση και επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου στη δύσκολη οικονομική συγκυρία να εξασφαλιστούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για μια σειρά φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων.

«Είναι δεδομένο, τόνισε η Γενική Γραμματέας, ότι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα αιχμής, έναν πολύτιμο σύμμαχο κάθε δημιουργικής δύναμης, που προωθεί στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή και βοηθάει την τοπική οικονομία».

Στη συνέχεια ,αναφερόμενη στα δασοτεχνικά έργα και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης -Αλέξανδρος Μπαλτατζής» υπογράμμισε πως «θα συμβάλλουν καταλυτικά στη διαμόρφωση  σταθερών  όρων προστασίας του περιβάλλοντος και στην ταυτόχρονη προώθηση όρων πράσινης ανάπτυξης».

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη σύσκεψη, διαπιστώθηκε πως η απορρόφηση του ποσού των 1,25εκ.ευρώ για προτάσεις που εντάχθηκαν στο «Πράσινο ταμείο» αγγίζει το 70% και βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ειδικότερα από το «Πράσινο ταμείο» έχουν εγκριθεί και απορροφηθεί 630.500,00 για καθαρισμούς-αραιώσεις-δεξαμενές-τεχνικά-απομάκρυνση απορριμμάτων και 619.329,00 για διάνοιξη-συντήρηση-βελτίωση δασικού οδικού δικτύου & αντιπυρικών ζωνών.  

 Όσο για το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-2013- Αλέξανδρος Μπαλτατζής» υπέβαλαν προτάσεις για έργα ύψους 10.301.108,50 ευρώ οι Διευθύνσεις Δασών Γρεβενών και Άρτας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν αφορούν δράσεις για:

  • τη βελτίωση των συνθηκών πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων και των δασών από τις πυρκαγιές καθώς και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
  • τη θωράκιση των περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, και
  • τη διάνοιξη και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-2013-Αλέξανδρος Μπαλτατζής» οι Διευθύνσεις Δασών Γρεβενών και Άρτας συνολικά 13 προτάσεις συνολικού ύψους10.301.108,50 ευρώ.

Ειδικότερα, από τη Δ/νση Δασών Γρεβενών προτείνεται να ενταχθούν στο μέτρο 125Β Δράση: «Διάνοιξη και Βελτίωση Δασικού Οδικού Δικτύου εντός των υπό Εκμετάλλευση Δασών οι ακόλουθες Πράξεις:

  • Βελτίωση δασικού δρόμου Β΄ κατηγορίας «Σαλατούρα Κρανιάς-Βάλια Κάλντα» Δημόσιου Δάσους Περιβολιού, Π.Ε Γρεβενών και δημόσια δαπάνη 74.000,00ευρώ.
  • Βελτίωση δασικού δρόμου Β΄ κατηγορίας «Σταυρός Βάλια Κάλντας-Αρκουδόρεμα-Βάλια Κάλντα» Δημόσιου Δάσους Περιβολιού, Π.Ε. Γρεβενών και δημόσια δαπάνη 267.000,00ευρώ.
  • Βελτίωση καταστρώματος και κατασκευή τεχνικών έργων Δασικής Οδού  Β΄ κατηγορίας «Τίζα Κέδρα-Σταυρός Βάλια Κάλντα» Δημόσιου Δάσους Περιβολιού, Π.Ε. Γρεβενών και δημόσια δαπάνη 400.000,00ευρώ.
  • Βελτίωση καταστρώματος και κατασκευή τεχνικών έργων Δασικού Δρόμου Β΄ κατηγορίας «Σήμαντρο-Μπάλτσες» για τη βελτίωση Διαχείρισης στο Δημόσιο Δάσος Κρανιάς Π.Ε. Γρεβενών και δημόσια δαπάνη 350.000,00ευρώ.
  • Κατασκευή Τεχνικών Έργων και Βελτίωση Καταστρώματος Δασόδρομου Β΄ Κατηγορίας «όρια Ζούζουλης-Παπαπούλια» Δημόσιου Δάσους Σαμαρίνας Π.Ε. Γρεβενών και δημόσια δαπάνη 215.000,00ευρώ.
  • Βελτίωση Δασικού δρόμου Β΄κατηγορίας «Βάλια Κάλντα-Σαλατούρα Μηλιάς» Δημόσιου Δάσους Περιβολιού, Π.Ε. Γρεβενών και δημόσια δαπάνη 130.000,00ευρώ.

Επίσης για το μέτρο 226 Δράση: «Έργα Αναδάσωσης-Ορεινά Αντιπλημμυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα Αποκατάστασης Καμένων Εκτάσεων προτείνεται:

  • Μελέτη Αναδάσωσης Καμένης Έκτασης στην Περιοχή «Βάλια-Κύρνα» Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας, Δήμου Γρεβενών και δημόσιας δαπάνης 3.000.000,00ευρώ.
  • Μελέτη Αναδάσωσης Καμένης Έκτασης στη δασική θέση «Μπαιτάνι» Τοπικής Κοινότητας Περιβολιού, Δήμου Γρεβενών και δημόσιας δαπάνης 1.800.000,00ευρώ.

Από τη Δ/νση Δασών Άρτας για το μέτρο 226 Δράση 2: «Ορεινά Αντιπλημμυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα για την Αποφυγή των Επιπτώσεων Πλημμυρών» προτείνονται:

  • Κατασκευή τεχνικών έργων(4ο, 23ο Α και 23ο Β φράγμα) και συμπληρωματικό φράγμα 1 στο χείμαρρο Μουζάκι Τοπικής Κοινότητας Θεοδώριανων, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας και δημόσια δαπάνη 480.789,73ευρώ.
  • Δασοτεχνική διευθέτηση στους χείμαρρους (Κοφρύτο και Βρυσούλες) Τοπικής Κοινότητας Αθαμανίου, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας και δημόσια δαπάνη 520.468,07ευρώ.
  • Κατασκευή τεχνικών έργων στο χειμαρροπόταμο Σαραντάπορο και συμβάλλοντες σε αυτόν χείμαρρους (Γιαννίτσι, Κόκκαλο και Άγιο Γεώργιο στις Τοπικές Κοινότητες Παλαιοκάτουνου και Κάτω Αθαμανίου, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας και δημόσια δαπάνη 2.252.009,35ευρώ.

Τέλος, για το μέτρο 226 Δράση 1: «Βελτίωση των Συνθηκών Πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των Δασών και των Δασικών Εκτάσεων και Αποκατάσταση Δασών και Δασικών Εκτάσεων που έχουν Υποστεί Καταστροφές κυρίως από πυρκαγιές» προτείνεται η:

  • Διάνοιξη και βελτίωση δασικού δρόμου Γ΄ κατηγορίας «Τραπεζάκι-Δαφνούλα-Κούγκια» Δημόσιου Δάσους Διστράτου, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας και δημόσια δαπάνη 621.841,35ευρώ.