Sidebar

28
Πεμ, Μαρ

Ομιλία της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στην εκδήλωση του ομίλου ΕΞΠΡΕΣ-ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ με θεμα: «Ελληνίδες πρωταγωνίστριες της νέας οικονομίας – σύγχρονα πρότυπα και ιστορίες επιτυχίας γυναικείας επιχειρηματικότητας», (Ιωάννινα- ξενοδοχείο DuLac, 13.6.2012)

Κυρίες και Κύριοι,

Άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική η εκδήλωση, που διοργανώνει φέτος ο όμιλος «ΕΞΠΡΕΣ», με θέματα αιχμής που αφορούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το λέω αυτό γιατί εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, «ο αδύναμος κρίκος» της κοινωνίας, είμαστε εμείς οι γυναίκες, που επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους και τα πολλά οξυμμένα προβλήματα της οικογένειας, ερχόμαστε αντιμέτωπες με ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα, αναζητούμε εναγωνίως θέσεις εργασίας και αισθανόμαστε εντονότερα:

 - Τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, την ανεργία, τις αλλαγές στις δομές της οικογένειας, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

- Το γυναικείο εισόδημα σήμερα να παίζει καθοριστικό ρόλο στον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό αφού τα νοικοκυριά στηρίζονται σε δυο μισθούς ή μόνο στο μισθό της γυναίκας και υπάρχουν πολλές ανύπαντρες μητέρες ή γυναίκες ανεξάρτητες.

- Όσο δε ισχυρότερα είναι τα στερεότυπα σε μια κοινωνία, τόσο ισχυρότερο το πλήγμα των γυναικών σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη παγκοσμίως, συγκυρία, και τόσο ισχυρότερη η απειλή παλινδρόμησης της γυναίκας σε προγενέστερες μορφές εξάρτησης.  

-  Η σύγχρονη γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη

  • αφενός με την κατάργηση όλων των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, των δομών κοινωνικής πολιτικής
  • και αφετέρου με τη φτώχεια, την ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια διεθνή συγκυρία, όπου στο όνομα της οικονομίας ή της κρίσης οι λαοί χάνουν δικαιώματα και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και εντείνονται.

Γι’ αυτό οφείλουμε να δράσουμε. Μα θα μου πείτε είναι δυνατόν να ανατρέψουμε εμείς τα πράγματα και να οδηγήσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, όταν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών δεν μπορούν να προβλέψουν με σαφήνεια την ένταση ή την έκταση της κρίσης;

Απαντώ καταφατικά, όσο και αν αυτό ακούγεται ουτοπικό και μη εφικτό.

Απαντώ καταφατικά και σ ΄ένα πράγμα πρέπει να συμφωνήσουμε: ότι κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις.

- Απάντηση στα παραπάνω μπορεί να είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα γιατί η κρίση, όσο και αν αυτό ακούγεται παράλογο, δίνει ευκαιρίες και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε οι γυναίκες.

- Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στους πόρους και στις ανθρώπινες επιλογές. Συνεπώς, επιτρέψτε μου να πω, όσο υπάρχουν καλές και κακές ανθρώπινες επιλογές, θα υπάρχει καλή και κακή ανάπτυξη.

Η Ελληνική, αλλά και η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι , πολλές αναπτυξιακές επιλογές- συνήθως αυτές που διέπονται αυστηρά και άκαμπτα από αγοραίους κανόνες, οδηγούν σε κακή ανάπτυξη.

Ας θυμηθούμε πως:

Ανάπτυξη που δεν οδηγεί σε κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα…

Ανάπτυξη που δεν σέβεται τους φυσικούς πόρους…

Ανάπτυξη που οδηγεί σε ρύπανση του περιβάλλοντος…

Ανάπτυξη που δεν παρέχει σε πολίτες και κοινωνικούς φορείς πολλαπλότητα επιλογών…

Ανάπτυξη που δε λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των επόμενων γενεών…

Ανάπτυξη που δεν προκύπτει από διάλογο κοινωνικών εταίρων…

… ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !

Οφείλουμε όλοι μας, πολιτεία, αυτοδιοικητικοί φορείς, επιμελητήρια λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα να εργαστούμε μεθοδικά προκειμένου να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας και οικονομίας με την συμμετοχή και την ενεργοποίηση των γυναικών που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Στο σημείο αυτό θα σταθώ ιδιαίτερα στη Ήπειρο και στην εμπειρία που απέκτησα τα τελευταία χρόνια από τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων (Κονδύλια ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος) και να προτρέψω τις γυναίκες επιχειρηματίες να τολμήσουν.

Τολμήστε λοιπόν, να επενδύσετε γιατί οι προοπτικές αυτής της Περιφέρειας είναι πολλές και μεγάλες.

Στην Ήπειρο, η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί μια δυναμική διέξοδο για τις γυναίκες, η οποία εμπεριέχει τις προϋποθέσεις για νέους προσανατολισμούς, με ενίσχυση:

  • Των υπηρεσιών της τεχνολογίας,
  • Των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στις φυσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των κατά τόπους περιοχών,
  • Της ευρείας χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • Της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με πρότυπες και καινοτόμες πρακτικές,
  • Της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πληροφόρησης με παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις
  • Της κοινωνικής οικονομίας που η Ήπειρος θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης.

Αγαπητές φίλες,

Από όλες εμάς, απαιτείται να μη στεκόμαστε απλώς στην κριτική, αλλά να διεκδικούμε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, να δώσουμε λύσεις και διέξοδο στην ελληνική κοινωνία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη θέση μας ως γυναίκες και κτίζοντας πάνω σε στέρεες βάσεις ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και τη νέα γενιά.

Οφείλουμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά και μέσα από μεγάλες προσπάθειες και τομές να σχεδιάσουμε το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου,

  • Πρέπει με δεδομένη την συγκυρία να γεννήσουμε νέες ιδέες- καινοτόμες δράσεις- νέα πεδία επιχείρησης και με μικρά αλλά σταθερά βήματα σε τομείς που μπορούν να δώσουν νέα επιχειρηματικά δεδομένα να δημιουργήσουμε νέα κύτταρα που αντέχουν στη κρίση και αναστρέφουν το μικροκλίμα της οικονομίας.
  • Το ζητούμενο είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, με κοινές αποφάσεις αλλά και δέσμευση για σαφή προσανατολισμό της χώρας που θα μας βγάλει από το τέλμα και θα δημιουργήσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα.
  • Κλείνω με τη βεβαιότητα, ότι η σημερινή εκδήλωση θα συμβάλει στην ευόδωση των προσδοκιών όσων τη στηρίζουμε ενεργά μέσα από τη συμμετοχή μας και επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά όλους τους συντελεστές της.

Σας ευχαριστώ.