Sidebar

28
Κυρ, Απρ

Στα κριτήρια και τους στόχους που θα πρέπει, κατά την άποψή του, να διέπουν το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης στη διάρκεια της συνάντησης-κοινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου με φορείς της Ηπείρου που οργάνωσε η Περιφέρεια την Παρασκευή (21/9/2012) στα Ιωάννινα.

12.9.12 sunedriasi«Η νέα περίοδος δεν πρέπει να διέπεται από κριτήρια απορροφητικότητας αλλά από κριτήρια αποδοτικότητας των πόρων. Δηλαδή, πως και που δαπανώνται τα χρήματα που εισρέουν. Αυτό θα πρέπει να απασχολεί όλους τους αρμόδιους που σχεδιάζουν τη νέα προγραμματική περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ταυτόχρονα στάθηκε με κριτική και αυτοκριτική διάθεση για την προηγούμενη περίοδο και το μέχρι σήμερα προωθούμενο μοντέλο ανάπτυξης λέγοντας: «Δεν είμαστε περήφανοι-εγώ προσωπικά- για το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ότι το μοντέλο του Αθηνοκεντρικού κράτους άφησε πολλές περιφέρειες σε υστέρηση. Μια από αυτές είναι και η Ήπειρος».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας έκανε ειδική αναφορά στο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να σχεδιαστεί για την Ήπειρο. «Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη της παραγωγής εξειδικευμένα και στοχευμένα» είπε και πρόσθεσε: «Το «μπαλκόνι» παγκοσμιοποίησης της Ηπείρου αλλάζει ριζικά. Με τα οδικά έργα που έγιναν (Εγνατία οδός) και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να γίνουν (Ιόνια οδός) η Ήπειρος γίνεται πύλη εισόδου και εξόδου από και προς τις χώρες της Ευρώπης και της Βαλκανικής. Συντελείται για την Ήπειρο μια γεωπολιτική μεταβολή με θετικότατες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξής της. Μετατρέπεται έτσι από παραμεθόριος σε κεντρική περιφέρεια που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας».