Sidebar

28
Κυρ, Απρ

Πρωτοβουλία η 2η κατά σειρά -έχει προηγηθεί η αντίστοιχη ημερίδα στην Ήπειρο- με την οποία θα τεθούν οι βάσεις για την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση της αγροτικής ανάπτυξης χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης την ημερίδα που οργανώνει στην Κοζάνη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην Κοζάνη (Αμφιθέατρο ΖΕΠ) στις 9.30πμ και διοργανώνεται με τη συμβολή και τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

7.6.13 imerida kozani«Πρέπει η χώρα να αντικαταστήσει το μοντέλο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και έχει οδηγήσει στην αποαγροτοποίηση της χώρας» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στάθηκε στο διττό στόχο της ημερίδας που είναι να κατατεθούν οι προτάσεις με διαρθρωτικές αλλαγές από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας σε γερά θεμέλια και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί η νέα αγροτική ηγεσία με τη συγκρότηση Περιφερειακών Αγροτικών Συμβουλίων που θα συνομιλούν με τους παραγωγούς και όλους τους φορείς που τους εκφράζουν ώστε να σχεδιάζουν το μέλλον τους.

«Στρατηγικοί τομείς της αγροτικής οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να ενισχυθούν με στοχευμένες δράσεις, δημιουργία κτηνοτροφικών και καλλιεργητικών ζωνών, δομικές αλλαγές και επενδύσεις μεγέθους που θα ικανοποιήσουν την ανάπτυξη της παραγωγής» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε «πως θα πρέπει στη νέα προγραμματική περίοδο να σταματήσει ο κατακερματισμός των κοινοτικών κονδυλίων σε μικρές επενδύσεις».

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δυτικής Μακεδονίας που αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής αναφέρθηκε παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής ο οποίος ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της συγκεκριμένης ημερίδας. «Πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή γιατί τώρα έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου» τόνισε και κατέληξε «ευελπιστούμε πως στη διάρκεια των εργασιών θα αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος και υψηλού επίπεδου συζήτηση προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις που θα κατατεθούν».

«Πρωτοβουλίες σαν κι αυτές συμβάλουν καταλυτικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης του αγροτικού τομέα» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παράτημα Δυτικής Μακεδονίας και συντονιστής της ημερίδας Ευάγγελος Σημανδράκος και συνεχάρη το γενικό γραμματέα για την προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου η αγροτική οικονομία να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της χωράς.

 

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Οι εργασίες της ημερίδας θα εστιάσουν σε θέματα που άπτονται στις παθογένειες της αγροτικής πολιτικής οι οποίες οδήγησαν και στην αποαγροτοποίηση της χώρας, στις πολιτικές ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και την οργάνωση της φυτικής παραγωγής με τη δημιουργία αντίστοιχων ζωνών, την επιστημονική παρακολούθηση της παραγωγής, την πολιτική γης, τις υποδομές.

Ένας ευρύς κύκλος εισηγητών θα αναλύσει τις πραγματικές δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής ως μέσου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Μάλιστα για την καλύτερη πληροφόρηση όλων των εμπλεκόμενων λειτουργεί διαδικτυακός τόπος http://www.neoagrotikokinima.gr/ όπου έχει αναρτηθεί όλο το υλικό της ημερίδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

9.30 Προσέλευση

10.00 Χαιρετισμοί

Αθανάσιος Τσαυτάρης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Γεώργιος Δακής Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Παρασκευή Βρυζίδου Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Εορδαίας

10.30 Εναρκτήριος ομιλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη

 

ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

11.00 «Κτηνοτροφία της εποχής του Ομήρου ή σύγχρονη κτηνοτροφία»;

Εισηγητής Ευθύμιος Σινάπης, Αναπληρωτής καθηγητής Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.

- Παρουσίαση καλής πρακτικής από τον Αλέξανδρο Βρόντζο οικολογικό αγρόκτημα «Λιβαδερού».

11.15 «Τα ποιοτικά προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως εργαλείο ανάπτυξης»

Εισηγητής, Χρήστος Ευαγγέλου Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

- Παρουσίαση καλής πρακτικής από τον χημικό μηχανικό –οινοποιό Ιωάννη Χατζή.

11.25 "Παραγωγή οσπρίων στη Δυτική Μακεδονία: προβλήματα και προοπτικές"

Εισηγητής Ιωάννης Καζόγλου, γεωπόνος - περιβαλλοντολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Δήμου Πρεσπών.

- Παρουσίαση καλής πρακτικής από τον Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου Δήμαρχο Άργους Ορεστικού και Πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης AGROKA.

11.40 «Τα μανιτάρια στη Δυτική Μακεδονία»

Εισηγητής Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός Α΄/βαθμιας Εκπαίδευσης – Πρόεδρος Μανιταρόφιλων Ελλάδος.

11.50 «Τα προβλήματα του γενετικού υλικού των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών»

Εισηγητής, Δημήτριος Μιχαηλίδης, Γεωπόνος-μεταποιητής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

- Παρουσίαση καλής πρακτικής από το Νικόλαο Πατσιούρα Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

12.00 Διάλειμμα – Καφές

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

12.15 «Η εκτροφή γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κονωνικοοικονομικό περιβάλλον».

Εισηγητής Μιλτιάδης Καρακουλάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας.

12.25 «Οργανώσεις Παραγωγών, μονόδρομος στην Παραγωγική Διαδικασία – Εμπορία».

Εισηγητής Νικόλαος Κουτλιάμπας Πρόεδρος Α.Σ.-Ο.Π. ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

12.35 «Ο ρόλος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας»

Εισηγήτρια, Παρασκευή Μητλιάγκα Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ, Καθηγήτρια Τμήματος ΕΠΕΑΠ

12.45 «Χαώδης χωροταξία της ανάπτυξης»

Εισηγητής Δημήτριος Μάρτος, Πολεοδόμος-Αρχιτέκτονας.

13.00 Υποβολή ερωτήσεων - Συζήτηση

14.30 Λήξη εργασιών

Θα συντονίζει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παράτημα Δυτικής Μακεδονίας Ευάγγελος Σημανδράκος