Sidebar

28
Πεμ, Μαρ

0gg eutaxa«Η καταβολή πρόσθετων ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης ξεκίνησε και πριν το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί μεγάλο μέρος των προβλημάτων που είχαν ανακύψει», ξεκαθάρισε στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος.

Η Γενική Γραμματέας το μεσημέρι της Τετάρτης (3/9/2014) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό στη διάρκεια της οποίας του μετέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από κτηνοτρόφους της Ηπείρου που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα λάβουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πλευρά του υπογράμμισε πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Μάλιστα, το Υπουργείο καταβάλει προσπάθεια ώστε φέτος για πρώτη χρονιά οι κτηνοτρόφοι έως το τέλος Δεκεμβρίου να πληρωθούν  και την εξισωτική αποζημίωση του τρέχοντος έτους. Σε ότι αφορά στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, ο κ. Κουκουλόπουλος ενημέρωσε την κα Ευταξά πως μέχρι σήμερα, 2.300 δικαιούχοι έχουν λάβει το ποσό των 2.000.000 ευρώ και η καταβολή των ποσών συνεχίζεται κανονικά.  

Εξάλλου, όπως ο ίδιος διευκρίνισε και στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Την  31η  Αυγούστου τελείωσε η υποβολή των ενστάσεων των κτηνοτρόφων, έτσι από την Τρίτη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες η καταβολή ποσών από διορθώσεις που γίνονται μετά τις ενστάσεις. Πιστεύω ότι πριν από τα τέλη του Σεπτέμβρη θα έχουμε αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων ειδικά για την εξισωτική του 2013. Ήδη χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν πληρωθεί με σημαντικά ποσά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε ένας κτηνοτρόφος που έλαβε εξισωτική το 2012 και που δεν έχει λάβει εξισωτική  αποζημίωση το 2013 τουλάχιστον πάνω από το 40%».

Σε ότι αφορά στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης τόνισε πως θα πληρωθεί κανονικά μέσα στον Οκτώβριο και η αποπληρωμή θα γίνει το Δεκέμβρη, ενώ σημείωσε πως θα ακολουθήσει η πληρωμή των βιολογικών προγραμμάτων για την κτηνοτροφία.

Ο κ. Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στην καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014 εξήγησε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του  ΥπΑΑΤ είναι να πληρωθεί προσαυξημένη το Δεκέμβριο. «Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, με την οποία συναντήθηκα πριν από 10 μέρες,  το γνωρίζει ότι καταβάλλουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουμε εντός του 2014 και συγκεκριμένα το Δεκέμβρη να πληρώσουμε και την εξισωτική του 2014. Ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι φέτος η εξισωτική αποζημίωση να ανέλθει ως συνολική πληρωμή για τα έτη 2013 και 2014 στο διπλάσιο ποσό του 2012, δηλαδή συνολικά σε  260 εκατ. ευρώ. Ο κάθε κτηνοτρόφος να πάρει τελικά τα διπλάσια ποσά που πήρε πέρυσι για την εξισωτική».

ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

Αναφορικά με το θέμα των βοσκοτόπων και τα όποια προβλήματα ανέκυψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τη Γενική Γραμματέα για τις ενέργειες του Υπουργείου τονίζοντας τα ακόλουθα: «Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, κάνουμε προσομοίωση της διάταξης για τα βοσκοτόπια που ψηφίσαμε τον Απρίλη στη Βουλή για να δούμε πώς εφαρμόζεται. Αν  υπάρχουν προβλήματα θα προβούμε σε περαιτέρω ρύθμιση, εφόσον  χρειαστεί, γιατί ο στόχος είναι ένας: την 1/1/2015 να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, ώστε  από το 2015 και μετά, με τη νέα ΚΑΠ, η εξισωτική αποζημίωση να πληρώνεται κάθε έτος στη χρονιά της. Σήμερα, μιλάμε για την εξισωτική αποζημίωση του 2013. Για αυτό παλεύουμε να δώσουμε φέτος την εξισωτική 2 ετών. Δεν είναι χάρισμα αλλά πρέπει να βρούμε ένα βηματισμό με το χρόνο, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να προγραμματίζει τη χρονιά, ξέροντας τι πληρωμές αναμένει.

Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου και θέλω να πιστεύω ότι με την ηρωική προσπάθεια που καταβάλλουν τα στελέχη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ και με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, των συλλογικών δηλαδή εκφράσεων των κτηνοτρόφων, θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους πολύ φιλόδοξους στόχους».