Sidebar

28
Πεμ, Μαρ

Ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα «Τοπικό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, πραγματοποιήθηκε στις 14/6/2018 με πρωτοβουλία και παρουσία του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Μιχελάκη, στο κτίριο της Π.Ε. Άρτας.

Στη συνάντηση η οποία ήταν καθοριστική ως προς τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, κλήθηκαν να παρευρεθούν υπηρεσίες και φορείς που θα εμπλέκονται στην εφαρμογή του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης», προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα των θέσεων και απόψεων τους.

Σε ένα γόνιμο διάλογο οι συμμετέχοντες συζήτησαν όλες τις παραμέτρους του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης», για την προστασία των προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, οι οποίοι λόγω χωρικής αρμοδιότητας, ειδικών γνώσεων και εμπειρίας εμπλέκονται στην προστασία και παρακολούθηση των ειδών άγριας πανίδας και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στα πλαίσια κατάρτισης του προγράμματος για την προστασία των προστατευόμενων ειδών στον Αμβρακικό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το προσχέδιο του οποίου βρίσκεται σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης» καθορίζεται σε τοπικό επίπεδο η διαδικασία αξιολόγησης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων με τη λαθροθηρία υπηρεσιών και λοιπών φορέων, καθώς και οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες για τον εν γένει επιχειρησιακό συντονισμό τους, ώστε να αξιοποιούνται τα διαθέσιμα μέσα και ο εξοπλισμός τους για τον εντοπισμό και τον έλεγχο περιστατικών λαθροθηρίας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και της ευρύτερης περιοχής.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ετήσια βάση, μετά από σχετική πρόσκληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που θα έχει τη μέριμνα για τη σύγκληση της ετήσιας σύσκεψης, θα παρουσιάζουν τα προγράμματα φύλαξης του εθνικού πάρκου, θα αξιολογούν τυχόν περιστατικά λαθροθηρίας που αντιμετώπισαν και θα λαμβάνουν αποφάσεις για τη βελτίωση σε επιχειρησιακό επίπεδο, της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Υπεύθυνοι φορείς για την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, οι δυο Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, οι ΟΤΑ Α΄& Β΄ βαθμού, οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, ο Φορέας Διαχείρισης «Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας», και λοιπές υπηρεσίες και φορείς που θα καλούνται στην ετήσια σύσκεψη, όπως Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα κλπ.

Στη συνάντηση εργασίας της Πέμπτης, συμμετείχαν ο Συντονιστής και υπηρεσιακά στελέχη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο Συντονιστής και υπηρεσιακά στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Άρτας, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Άρτας, ο Συντονιστής & ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης «Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας», ο Διευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Άρτας, ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, ο Υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ο Περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου, ο Προϊστάμενος Λ.Σ. από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και εκπρόσωπος από την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πρέβεζας.