Sidebar

27
Σαβ, Απρ

Η αναγκαιότητα να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία του αγριόγιδου αναδείχθηκε στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτη (25 /6/ 2013) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κόνιτσαςστο συνεδριακό κέντρο της ακριτικής πόλης.

26.6.2013 konitsa2Στόχος της εκδήλωσης που είχε τον τίτλο: «Το αγριόγιδο της Βόρειας Πίνδου και η ανάγκη της ουσιαστικής προστασίας του» ήταν, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη διάσωση των λιγοστών πληθυσμών αγριόγιδου που ζουν στα βουνά της περιοχής καθώς και να σταλεί το μήνυμα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους παρανομούν και δεν τηρούν την απαγόρευση κυνηγίου που ισχύει.

Την προστασία των πληθυσμών αγριόγιδου που απαντώνται στα βουνά της Κόνιτσας τόνισαν στους χαιρετισμούς τους ανοίγοντας την εκδήλωση τόσο ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης όσο και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας και ο εκπρόσωπος τουΜητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης πατήρ Χερουβίμ .

«Θα πρέπει εδώ σήμερα να σχεδιάσουμε και να αναδείξουμε ένα πρόγραμμα προστασίας του αγριόγιδου, της …αντιλόπης των ελληνικών βουνών, γιατί αυτός είναι ο πλούτος της περιοχής και έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», ανάφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας και υπογράμμισε πως το αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας έρχεται σε αντίθεση με την οικολογία. «Η φύση δεν προλαβαίνει να διορθώσει αυτά που η πολιτική καταστρέφει» είπε ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε, « ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και αντί να είναι ισότιμος αναπτύσσει αλαζονική συμπεριφορά απέναντί της και σε ότι την περιβάλει. Το αγριόγιδο δεν κινδυνεύει από τους λύκους αλλά από τον άνθρωπο. Θα ήταν ντροπή και κρίμα να εξαφανιστεί στις μέρες μας όταν έχει επιβιώσει από την εποχή των παγετώνων. Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα προστασίας γιατί αν εκλείψει ένα τέτοιο είδος θα πληγεί ανεπανόρθωτα ολόκληρη η περιοχή».

«Ιδιαίτερη και ουσιαστική» χαρακτήρισε την εκδήλωση παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Κόνιτσας και απευθυνόμενος προς το Γενικό Γραμματέα που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της τόνισε: «είσαστε ένας άνθρωπος που δεν σταθήκατε μόνο στον ρόλο που σας αναθέσανε αλλά αφουγκραστήκατε τα προβλήματα της περιοχής και προσπαθήσατε να δρομολογήσετε λύσεις».

26.6.2013 konitsa 1Τη θεολογική υπόσταση της προστασίας του περιβάλλοντος ανάπτυξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη. «Όλα ξεκινάνε από την απληστία του ανθρώπου που κοιτάζει τη φύση μόνο προς όφελος του. Η εκκλησία και οι Άγιοι Πατέρες έχουν περάσει άλλο μήνυμα μέσα από τις Γραφές» είπε ο πατήρ Χερουβίμ.

Την οικολογική αξία των ορεινών οικοσυστημάτων της Ελλάδας ανέπτυξε στην εισήγησή του ο Λάζαρος Γεωργιάδης, Βιολόγος - Δ/ντης προγραμμάτων του «Αρκτούρου» επισημαίνοντας πως «το αγριόγιδο μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο, «τη σημαία» της περιοχής της Κόνιτσας» και προσδιόρισε τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο άνθρωπος και απειλούν τα προστατευόμενα είδη και το οικοσύστημα γενικότερα, στην λαθροθηρία, τις πυρκαγιές και την «ανεξέλεγκτη», όπως τη χαρακτήρισε, εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο αγριόγιδο, την Αντιλόπη των ελληνικών βουνών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Βιολόγος M.Sc. Conservation biology, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα βουνά» επισημαίνοντας πως οι μικροί πληθυσμοί τους κινδυνεύουν από την λαθροθηρία που γίνεται ακόμη και με καλάσνικοφ. «Στον Γράμμο βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους όμως ο πληθυσμός των αγριόγιδων κινδυνεύει από το παράνομο κυνήγι και μάλιστα με πολεμικά όπλα,» υπογράμμισε και τόνισε «πως στην περιοχή των συνόρων οι πληθυσμοί των αγριόγιδων έχουν μπει στο στόχαστρο και των Αλβανών λαθροθήρων».

Τέλος, στην απαγόρευση και τις κυρώσεις για το παράνομο κυνήγι αναφέρθηκε ο Δημήτριος Ζήκος Δασολόγος, Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης την οποία συντόνιζε η Κατερίνα Τσούβαλη Φιλόλογος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κόνιτσας αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος με τη συμμετοχή της Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων, της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, κυνηγετικών συλλόγων και πολιτών και κατατέθηκαν προτάσεις για τους τρόπους που μπορούν να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια διάσωσης και προστασίας του μικρού πληθυσμού των αγριόγιδων που απαντώνται στις βουνοκορφές της Πίνδου.

 

Εισηγήσεις:

Ζήκος Δημήτριος pdfpdf

Γεωργιάδης Λάζαρος pdfpdf

Παπαϊωάννου Χαρητάκης pdfpdf